Kiezen van Raambekleding: Soorten, Ophangmogelijkheden en Materialen

Gepubliceerd op 7 april 2024 om 10:15

Het selecteren van de juiste raambekleding voor je huis is van essentieel belang voor zowel de esthetiek als de functionaliteit van elke ruimte. Hier zijn enkele hulpmiddelen die je kunnen helpen bij het kiezen van de perfecte gordijnen en ophangmogelijkheden:

Verschillende soorten raambekleding:

Gordijnen: Klassieke gordijnen gemaakt van stof die aan een rail of roede worden opgehangen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende stoffen, patronen en stijlen en bieden privacy, lichtregulatie en isolatie. Ook zorgen ze ervoor dat je interieur één geheel wordt en voegen ze letterlijk en figuurlijk warmte toe! Je kunt kiezen voor een vitrage, inbetween en/of overgordijn. Een vitrage is erg doorschijnend en behoudt de lichtinval van buiten. Inbetweens zijn iets voller dan vitrage en geven een luchtige en gezellige sfeer. Je kunt kiezen voor een luxe moderne stof of juist voor een warme natuurlijke linnen look! Ook zorgen inbetweens voor een betere akoestiek in je interieur. Overgordijnen zorgen voor privacy, bestaan uit zware en dikke stof en zijn vaak verduisterend. Je kunt hierbij ook kiezen uit veel verschillende stoffen en materialen. Kies bijvoorbeeld voor een overgordijn met een luxe en fluweelachtige uitstraling en combineer dit met een lichte vitrage voor overdag.

Vouwgordijnen: Gordijnen gemaakt van stof die zich opvouwen wanneer ze worden opgetrokken. Ze bieden een warme en gezellige uitstraling en zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen. Voor vouwgordijnen kun je vaak kiezen uit dezelfde reeks stoffen als voor klassieke gordijnen, hierdoor zijn deze twee ook uitstekend te combineren!

Plisségordijnen & Duettes: Gevouwen stoffen gordijnen die kunnen worden opgetrokken en neergelaten voor flexibele lichtregulatie. Ze zijn ideaal voor ramen van verschillende vormen en maten. Met plisségordijnen kun je bijvoorbeeld enkel het gordijn dicht doen op ooghoogte zodat voorbijgangers minder snel naar binnen kunnen kijken, maar krijg je toch veel daglicht binnen omdat de bovenzijde volledig vrij is. Je hebt plisségordijnen met een enkele stof of duettes; deze bestaan uit twee geplisseerde stoffen en hebben een honingraatstructuur. Duettes zorgen door de dubbele stoflaag voor meer privacy en doordat de lucht tussen de stoffen blijft hangen, hou je de warmte in de zomer beter buiten en in de winter beter binnen. Ook is het koord bijna niet zichtbaar omdat deze tussen de stoffen zit. Plisségordijnen en duettes zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en structuren. Ook verschilt het per gordijn hoeveel licht en privacy je creëert. Het is dus belangrijk om te weten wat voor jou belangrijk is bij het kiezen van de stof!

Jaloezieën: Horizontale of verticale lamellen gemaakt van hout, aluminium of kunststof. Ze kunnen worden gekanteld om de hoeveelheid lichtinval te regelen en bieden privacy wanneer ze gesloten zijn. Jaloezieën zijn verkrijgbaar in aluminium of hout. Aluminium jaloezieën zijn strak en ook erg praktisch, ze zijn in veel verschillende kleuren verkrijgbaar. Houten jaloezieën geven je interieur een strakke en stoere uitstraling. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten hout, zoals Basswood, Abachi of Bamboe. Elk hout heeft zijn eigen uitstraling. Je kunt ze in een bepaalde kleur krijgen of met een eigen unieke houtlook!

Rolgordijnen: Gordijnen gemaakt van een enkele stof die opgerold kunnen worden om het raam te bedekken. Ze zijn eenvoudig en functioneel en kunnen worden gebruikt in verschillende interieurstijlen. Verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en lichtdoorlatendheid.

Voor de afwerking van (hang)gordijnen zijn er verschillende mogelijkheden:

Enkele Plooi: Een enkele plooi is een eenvoudige en klassieke manier om gordijnen op te hangen, waarbij de stof wordt gevouwen en één enkele plooi ontstaat bovenaan het gordijnpaneel. Deze stijl zorgt voor een nette en gestructureerde uitstraling en maakt het gemakkelijk om de gordijnen soepel te openen en te sluiten.

Dubbele Plooi (Vlinderplooi): Een dubbele plooi, ook wel bekend als vlinderplooi, is een elegante en volumineuze manier om gordijnen op te hangen, waarbij de stof wordt gevouwen in twee gelijke delen bovenaan het gordijnpaneel. Deze plooi zorgt voor een volle en luxe uitstraling, terwijl het gordijn toch soepel kan worden geopend en gesloten voor optimale lichtregulatie en privacy. Ook zijn ze ideaal voor zwaardere stoffen en kunnen worden opgehangen aan een rail.

Wave Plooi: Een waveplooi is een moderne en strakke manier om gordijnen op te hangen, waarbij de stof in gelijkmatige golven langs de rail valt. Deze plooi zorgt voor een eigentijdse uitstraling en een subtiele golvende beweging, waardoor een elegant en gestroomlijnd effect ontstaat in het interieur.

Door rekening te houden met de verschillende soorten, ophangmogelijkheden en materialen, kun je de perfecte raambekleding vinden die niet alleen past bij jouw smaak en stijl, maar ook bij de functionele behoeften van je huis.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.